​Ny app gör tandborstning roligare

0
15
I Rocka munnen kopplas tandborstningen ihop med skärmtid i ett roligt spel.
Med appen Rocka munnen lanserar Folktandvården ett nytt verktyg i kampen mot karies. Appen innehåller spel och timer som ska göra tandborstningen effektivare och roligare för både barn och föräldrar.

Aktuella siffror visar en oroväckande ökning av karies hos yngre skolbarn och Folktandvården insåg att det behövdes ett nytt verktyg i kampen för friskare tänder. För första gången har nu samtliga regioner och landsting i hela Sverige samarbetat för gemensam satsning för folkhälsan.

Leker fram en vana

– I Rocka munnen kopplar vi ihop tandborstningen och skärmtid i ett roligt spel så att familjen kan leka fram en bra vana tillsammans hemma. Målet är att tandborstningsrutinen ska mötas med ett ”jag vill!” från barnen istället för ett ”du måste” från föräldrarna, säger Ulf Söderström, tandvårdsstrateg Västerbottens läns landsting.

Rocka munnen fungerar i både smarta telefoner och surfplattor och barn i Värmland har varit med om att designa de figurer som finns med i appen.

– Tanken är att det ska bli roligt att borsta tänderna och komma bort från pekpinnar, säger de båda tandhygienisterna Cecilia Eriksson och Helene Grahn från Folktandvårdens preventionsgrupp.

Folktandvårdens historia innehåller många bevis på hur man framgångsrikt har förändrat och förbättrat både tandhälsan och folkhälsan i Sverige. Idag finns ”lördagsgodis” med i Svenska Akademiens ordlista som blivit en vardagsregel för barn och vuxna.

Peppa små och stora

För att fortsatt kunna förebygga och vara världsbäst på friska tänder har Folktandvården anpassat sig, utvecklats och vågat använda nya verktyg.

– Det finns många appar som inspirerar och hjälper oss att hålla ordning i vardagen. Det känns därför självklart att vi ska finnas med och peppa både små och stora att ta hand om tänderna, säger Cecilia Eriksson och Helene Grahn.

Fakta. Rocka munnen finns tillgänglig för nedladdning i Google Play och App Store från den 22 maj.

Mer information:
Helene Grahn, tandhygienist, 073-077 02 65
Cecilia Eriksson, tandhygienist, 072-525 11 86
Ulf Söderström, tandvårdsstrateg, 070-389 42 40

Hälsning

Jan Alfredsson
Kommunikationsstaben
Västerbottens läns landsting

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here