Gratis cellprov för livmoderhalscancer

0
13

Gynekologiska cellprov för livmoderhalscancer blir gratis i hela Sverige.

Dagens riksdagsbeslut träder i kraft nästa år.

– Vi välkomnar den här satsningen, säger Ulrica Sundholm, sakkunnig på Cancerfonden.

Den 1 januari 2018 blir det gratis i hela landet att göra cellprov för livmoderhalscancer. Beslutet fattades av riksdagen i dag och är en del av den budgetöverenskommelse regeringen har slutit med Vänsterpartiet.

– Vi välkomnar den här satsningen. Alla trösklar som kan sänkas, ska sänkas. Det är livsviktigt att delta i de här screeningarna, säger Ulrica Sundholm, sakkunnig på Cancerfonden.

Hon betonar att den fria cellprovtagningen – som i dag kan kosta upp till 200 kronor – bara är ett steg på vägen för att motverka livmoderhalscancer.

– Man behöver titta på kallelserna och se hur de ser ut. Det ska vara lätt att förstå, lätt att boka om sina tider och att komma i kontakt med vården. Man behöver arbeta riktat mot kvinnor som uteblivit under lång tid, säger Ulrica Sundholm.

563 kvinnor drabbades av livmoderhalscancer 2015

Erbjudandet om att delta i en gynekologisk cellprovtagning skickas i dag vart tredje år till alla svenska kvinnor mellan 23 och 60 år.

En av fem kvinnor uteblir i dag från sina cellprovtagningar, enligt Cancerfonden. 2015 drabbades 563 kvinnor och samma år avled 163 kvinnor i sjukdomen.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here